Många MS-symptom går att lindra effektivt med medicin.

Jag vet att det finns många fler mediciner än dessa här nedan, men detta är vad jag känner till. Biverkningarna av alla dessa mediciner kan vara besvärande, men man får prova sig fram till en sort och dos som passar. Det är viktigt att prata med sin läkare om alla symptom och man ska inte vara rädd för att prova mediciner. Man kan ju alltid sluta, om det inte fungerar bra.

Mediciner och bilkörningPiller
Trafiksäkerhetslagen sätter en nollgräns för narkotika i trafiken. Det innefattar även narkotiska läkemedel, som kan påverka reaktionsförmågan. Bilförare som är påverkade av läkemedel kan dömas för drograttfylleri.
Det är allas eget ansvar att ta reda på vilka bieffekter medicinerna kan ha. Läs alltid bipacksedeln till dina mediciner noga! Även vissa naturläkemedel kan påverka reaktionsförmågan.

Lindring av skov
Akuta skov kan ibland dämpas med corticosteroider, kortison. Kortisonet gör att skovet förhoppningsvis bryts och vänder. Det har dock ingen verkan på handikapputvecklingen.
Kortisonet ska helst sättas in när skovet fortfarande är på upptrappning. En vanlig dos är 1 g/dag i 3-5 dagar, som infusion (dropp) eller tabletter. Solu-Medrol heter den mest använda medicinen.
För att skydda magen mot biverkningar, bör man få syrahämmande medicin i samband med kortisonbehandlingen.

Smärta
Neurogen smärta går ofta att behandla med epilepsimedicin, som t ex gabapentin eller Lyrica. Även paroxylsmala symptom kan lindras med dessa mediciner. Smärtlindring kan man även få av tricykliska antidepressiva mediciner.

Spasticitet
Det finns bra mediciner mot spasticitet. Baklofen, Lioresal och Valium är några, men de ger ofta biverkningar i form av trötthet. Det brukar vara värst i början och spasticitet i sig gör en också trött utöver att det ofta är smärtsamt.
En nyare medicin är ett cannabispreparat. Man tar det i sprayform i munnen. Spasticitet kan också behandlas lokalt med Botox-injektioner.

Trötthet
Det finns medicin mot MS-fatigue, trötthet. Den heter Modiodal (modafinil) och är ett preparat som används vid narkolepsi, en neurologisk sjukdom med okontrollerbar trötthet som symptom.
Mot trötthet fås ibland amfetamin i låg dos. Man får inga kickar eller blir hög av det.

Inkontinens
Inkontinens kan medicineras med Detrusitol, Detrusitol SR, Vesicare eller Ditropan. Hjälper inte dessa, kan man få Botox-injektioner i blåsan. Behandlingen med Botox brukar ha mycket god effekt och effekten kvarstår i ca 3 månader. En nackdel är att man måste tömma blåsan med kateter 5-6 gånger om dagen, men det det lär man sig snabbt, det är smärtfritt och blir snabbt en vana.
Ibland, om man vet att man inte kommer att kunna besöka en toalett på några timmar, som bio, teater eller en flygtur, kan man ta Minirin . Det finns som nässpray eller frystorkade tabletter. Det "stänger av" njurarna och stoppar därmed urinproduktionen. Nackdelen är att man inte får dricka något på 8 timmar.

Depression
Depressioner och ångest behandlas på sedvanligt sätt.

Impotens
MS-sjuka är en grupp som kan bli hjälpt av Viagra. Tyvärr är det svårt att få subvention, så många får bekosta det själv.

Mitt lilla apotek
Jag tar Lyrica mot brännande smärta på huden. Det fungerar hyfsat bra. De hjälper förstås också mot min epilepsi, fast epilepsin behandlas också med Hermolepsin.
Trängningarna (inkontinens) lindras med Detrusitol SR. För att undvika urinvägsinfektion, vilket jag får mycket lätt nu för tiden, äter jag antibiotika, Trimetoprim. Ibland tar jag en Minirin tablett. Tack vare Minirin kan jag gå på bio igen! Men colan får jag då hoppa över...
För att hålla koncentration och vakenhet på en någorlunda acceplabel nivå får jag Modiodal.

Kortison mot akuta skov har jag fått många gånger. Hälften av gångerna har det haft effekt, troligen för att kortisonet då sattes in i ett tidigt skede. Mina skov kommer ofta smygande under flera veckor, och då kan det vara för sent för kortisonbehandling, när jag väl förstår vad som är på gång.

En viktig sak i min dosett är D-vitamin! Det får jag bekosta själv, men senare forskning tyder på att det kan ha effekt inte bara mot att MS bryter ut, utan också för att lindra förloppet, så jag vågar inte låta bli.

Sedan har jag mediciner mot pollenallergi, vilken ju inte har med min MS att göra, och östrogenplåster mot förtida menopaus, vilket orsakades av cellgifter som jag fick för att bromsa MS.