Det är vanligt vid MS att man har problem med blåsan. Man kan ha svårt att kissa, eller att man blir jättenödig direkt, att man blir kissnödig väldigt ofta, eller att man inte blir kissnödig alls. Krånglet kan också medföra att man får UVI, urinvägsinfektioner, vilket i sin tur kan skada njurarna. Så det är viktigt att man får kontroll över sin blåsa.

Det finns en metod som kan fungera vid alla dessa problem: RIK, Ren Intermittent Kateterisering.

Ren Intermittent (själv)KateteriseringLoFric Sense
Det fungerar som så att man för in en engångskateter och tömmer blåsan. Sen drar man ut katetern och kastar den.
Katetern har ett ytskikt som gör den hal och det gör inte ont eller är skadligt.

Mer information »

Min rubbade blåsa
Jag har haft blåsrubbningar sedan 1994, alltså ett par år före min diagnos. Det började med att jag hade svårt att kissa. Jag var tvungen att krysta lite för att kunna starta igång.

Sedan blev det också bråttom till toan. Jag kunde kissa på mig om jag inte var tillräckligt snabb... Det låter konstigt, eftersom jag ju samtidigt hade svårt att kissa. Men mina blåsrubbningar yttrade sig på flera sätt.

Ofta behövde jag gå upp ett par gånger, ibland ännu fler, alltid minst en gång på natten. Som om inte MS-tröttheten var nog!

Till slut var det min blåsa som kontrollerade mig, istället för tvärtom. Jag undvek att dricka någon vätska över huvudtaget eller drack väldigt lite, när jag skulle ut. Jag såg alltid till att ha mynt med mig och hade full koll på var alla offentliga toaletter fanns.

Jag hade hört talas om blåstömning med kateter, men trodde inte det skulle hjälpa mig för jag hade väl inte residualurin? Alltså urin kvar i blåsan efter att jag kissat.
Men mina problem med blåsan var så svåra, att jag var villig att testa.

Och för första gången fick jag sova en hel natt! Nu dricker jag både te och cola ute på stan, vågar gå på bio och sitta i mitten istället för längst ut, nära utgången.
Jag har fått mycket av min frihet tillbaka, tack vare RIK.