Sjukgymnastik
Sjukgymnastik är en viktig del i både förebyggande och symptomlindrande syfte. Förebyggande så att följdskador av snedbelastning mm förhindras, och symptomlindrande vid t ex spasticitet, yrsel och balansproblem. Det är såklart viktigt att bibehålla styrkan så gott det går.
Tyvärr kan det vara svårt att få hjälp av sjukgymnast under en längre period, för inom många landsting finns begränsningar på antalet behandlingar. Men med hjälp av en sjukgymnast kan man lära sig att träna på egen hand och förhoppningsvis vara så pass disciplinerad att man fortsätter att träna regelbundet hemma.

RehabiliteringscentraVintersol
3-6 veckors vistelser på rehabiliteringshem, som t.ex Humlegården i Sigtuna, Treklöverhemmet i Ljungkile, Valjeviken i Sölvesborg, Frykcenter i Torsby och Vintersol på Teneriffa, är mycket viktiga för oss med MS.
Där får man daglig träning både individuellt med sjukgymnast och/eller arbetsterapeut och i grupp t.ex i bassäng, sittande på pallar, liggande på matta eller stående. Det kan vara bra med rehabhem ganska långt hemifrån, för då är det lättare att fokusera på träningen.
Effekten av träningen kan sitta i så länge som ett år, om man klarar sig från skov och orkar fortsätta träna regelbundet efter hermkomsten.
Här är länkar till några av alla rehabiliteringscentra som finns i Sverige och utomlands:
- Vintersol »
- Svenska RE »
- Humlegården »
- Treklöverhemmet »
- Valjeviken »
- Frykcenter »
- Rehab Station Stockholm »

 

Mina rehabturer
Jag gick hos sjukgymnast i perioder redan ett par år före min MS-diagnos, eftersom jag hade ett fysiskt tungt arbete som jag av någon anledning inte riktigt orkade med...
Efter diagnosen har jag gått hos specialiserade neurosjukgymnaster, som har kunskap om MS och vet vilken typ är träning som är bra för oss.
Jag har också varit på Vintersol på Teneriffa för rehabilitering vid tre tillfällen. Alla gångerna har jag häpnat över hur bra jag mår och hur stark jag blir efter bara 4 veckors intensivträning! Det fantastiska med Vintersol är att när man är där, kan man vara 100% egoistisk och fokuserad på sig själv. All ork kan man lägga på träningen, för där finns inga "måsten" som städning, matlagning eller jobb.