TENS
TENS, transkutan elektrisk nervstimulering, är ett hjälpmedel som kan lindra smärta. Man kan få låna en apparat att ha hemma. Sjukgymnast kan skriva ut en åt dig. Akupunkturbehandling kan ha liknande effekt.
Det finns också elektrisk nervstimulering mot inkontinensproblem. Man kan få en 5-veckors behandling (2 ggr/v) hos sjukvården eller låna hem en apparat för självbehandling.

KylaKyla
Kyla kan lindra spasticitet, smärta och trötthet. På Apoteket kan man köpa ColdHot, små kuddar med gelé som man kan ha i frysen och ta fram vid behov.
Det finns också en kylväst som man kan använda för att få ner kroppstemperaturen något. På vissa orter finns möjlighet att prova en sådan. Annars kan man köpa en själv, men den kostar en slant. Det finns kylhattar, scarves, handledsmanchetter osv. som inte är så dyra men kan räcka för att få effekt.

RIK
Ren intermittent kateterisering är en metod att tömma blåsan, eftersom många MS-sjuka inte lyckas tömma fullständigt själva. Det blir residualurin kvar och det leder ofta till urinvägsinfektioner. RIK går till så att man för in en engångskateter upp i urinröret och "slangar ut" urinet. När blåsan är tom, drar man ut katetern. Enkelt och praktiskt!
Läs mer »

Vibrationsträning
Många sjukgymnaster och gym har vibrationsplattor som man på ett skonsamt sätt kan träna sina muskler. Man står i olika poser på en platta som vibrerar i 20-60 Hz (svängningar/sek). Varje pass är 20-60 sekunder långt och upprepas 3-4 ggr med en paus för vila mellan varje. Sedan är dagens träningspass över! Låter fantastiskt och det är det, för oss som inte orkar träna tillräckligt med konventionella metoder. Det är dock bara ett komplement och är inte någon mirakelmetod. Det finns vibbplattor att köpa för hemmabruk, men det är viktigt att plattan vibrerar med rätt svängningstal för att ha effekt.

Alternativa behandlingsmetoder
MS är en mycket komplicerad sjukdom att förstå och kräver därför specialistkunskaper, som alternativbehandlare saknar.
Det kan stå sig dyrt både ekonomiskt och hälsomässigt att anlita alternativbehandlare, då dessa ofta går in för att aktivt stimulera immunförsvaret. För oss med MS kan det istället reta immunförsvaret till nya attacker på myelinet. Alternativbehandlare kan också få oss att känna skuld för att man har blivit sjuk och för att man inte svarar på en viss behandling: "Man har en MS-personlighet eller man har sig själv att skylla om behandlingen inte hjälper, för man vill inte bli frisk osv."
I vissa fall kan en behandling verka ha effekt, då symptomen så småningom klingar av, men det gör det naturligt i nio fall av tio efter skov.
Jag tycker att man alltid ska tala om för sin neurolog, om man tänker prova en behandling. Jag hoppas att alla neurologer kan respektera patientens beslut och sakligt diskutera igenom eventuella risker.

Qi-Gong är en gymnastik och läkekonst som många MS-sjuka har blivit hjälpta av. Det går att genomföra trots handikapp, man gör vad man klarar av. Övningarna är bra för balans, andning och avslappning.

YogaMin träning
Periodvis ägnar jag mig åt yoga, jätteskön träning och jag vet inte varför jag inte gör det regelbundet...
Kyla mår jag bra av och den effektivaste träningen är därför vattengymnastik i ca 26° C. Trist bara att träning som går i lagom tempo för mig
vanligtvis genomförs i varmbassäng.
För några år sedan köpte jag en vibrationsplatta. Det finns "billiga" på marknaden, men jag ville vara säker på att plattan är bra, så jag letade runt på nätet och hittade till slut en för några tusenlappar. Träningen på den ger verkligen träningsvärk! Tyvärr fungerade det inte i längden för mig, för jag fick ont i lederna.
Nu tränar jag hemma. Jag har fått ett hemprogram med olika övningar av en sjukhymnast. Det är jätteviktigt för mitt välmående. Tyvärr blir det ändå inte av i den omfattning som jag skulle må bäst av.

Jag och kvackarna
Jag hade olika MS-symptom i över 10 års tid, innan jag fick min diagnos. Jag sökte allmänpraktiserande läkare vid flera tillfällen, men de hade inga svar att ge. Det ledde till att jag vände mig till alternativvården. Jag fick veta att jag har diabetes, sköldkörtelrubbning och några andra diagnoser som jag inte minns idag. Inget av det stämde ju. Jag amalgamsanerade mina tänder för en massa tusenlappar med hopp om att det skulle hjälpa.
Men först när jag kom till en neurolog, fick jag gehör för mina upplevelser. Kanske har jag haft otur med allmänläkare och alternativbehandlare, men framför allt, tur med neurologer...